FAQ


Fråga: Jag känner mig skeptisk till att prova menskopp? Kommer jag bli nöjd?
Svar: Det är helt naturligt att man är skeptisk till att testa menskopp för första gången och steget kan kännas stort att ta. Våra undersökningar visar att 9 av 10 kvinnor som provar menskopp blir nöjda och väljer menskoppen istället för binda eller tampong. Med den statistiken så talar mycket för att du också kommer bli nöjd.

Fråga: Är menskoppen Flowcup säker att använda?
Svar: Ja. Följer du manualen och hanterar din menskopp enligt våra anvisningar så är den säker att använda. Flowcup är tillverkad i 100% medicinskt silikon. Silikonet i Flowcup är 100% latexfritt, 100% hypoallergent,100% fritt från färgämnen och 100% doftfritt. Det silikon vi har valt till Flowcup har även blivit godkänt i tester som gjort enligt USP Klass VI tester. Vidare är våra menskoppar tillverkade i särskilda hygieniska utrymmen där andra medicinska komponenter tillverkas och våra krav på fabriken är väldigt strikta.

Fråga: Hur ofta ska jag koka menskoppen?
Svar: Sterilisera alltid menskoppen innan första användningen vid varje menstruationstillfälle. Det gör du genom att koka den i en kastrull med vatten under 5 minuter.

Fråga: Om nu menskoppar är så himla fantastiska hur kommer det sig då att inte alla har dem och varför har jag inte sett någon reklam för produkten på TV?
Svar: Företag som arbetar med engångsmensskydd som tex bindor och tamponger föredrar att ha återkommande kunder före kunder som handlar mer sällan som tex menskoppskunder. Därför är det inte lika intressant för dem att marknadsföra menskoppar. Vi som arbetar på Flowcup har följt marknaden för menskoppar i sju år. Jämfört med de undersökningar vi gjorde år 2010 ser vi en snabbt uppåtgående trend för menskoppar. Vi tror att menskoppar är framtidens mensskydd.

Fråga: Kommer menskoppen att kännas?
Svar: Menskoppen Flowcup är gjord i ett extra mjukt silikon och formar sig därför väldigt bra efter kroppen. Menskoppen känns inte om du har valt rätt storlek och satt in den korrekt.

Fråga: Kommer menskoppen att läcka?
Svar: När menskoppen är rätt insatt och har vecklat ut sig korrekt så läcker den inte. Skulle menskoppen bli alldeles för full med mens kan den läcka. Om du märker att du vissa dagar fyller menskoppen med mens så kan du tömma den oftare än vad 12:e timme.

Fråga: Vad är tampongsjukan och kan jag få det av menskopp?
Svar: Tampongsjuka eller TSS (Toxic shock syndrome) är en väldigt ovanlig komplikation som kan uppstå vid vissa bakteriella infektioner. Du kan läsa mer på 1177. De flesta får sjukdomen i samband med en hudinfektion, till exempel en infektion i såret efter en operation. Det kan också vara bra att veta att de flesta fall av TSS inte har något med mens och tamponganvändning att göra. Oss veterligen finns det bara ett enda fall av TSS tillsammans med menskopp i världen trots miljoner användare av menskopp. Tänk alltid på handhygienen och använd inte menskopp om du har något sår i slidan så är du på den säkra sidan.

Fråga: Jag har nyligen fött barn. Kan jag använda menskoppen ändå?
Svar: Avvakta med att använda menskoppen till dess att du känner att din kropp och ditt underliv läkt ordentligt efter din förlossning.

Fråga: Jag upplever att kulan nertill skaver in min slidmynning. Kan jag klippa av kulan nertill?
Svar: Ja det kan du. Slidan är olika djup från kvinna till kvinna. Kvinnor med kortare slida kan behöva klippa av kulan nertill för att inte känna kulan i slidmynningen.

Fråga: Hur får jag menskoppen att veckla ut sig ordentligt?
Svar: När menskoppens övre del är strax innanför slidmynningen rekommenderar vi att du vickar lite på menskoppen genom att hålla i den lilla kulan nertill. När du vickar lätt på menskoppen och bit för bit för den uppåt så släpper du in lite luft. Det gör att menskoppen enklare kan veckla ut sig ordentligt.

Fråga: Jag tycker det är svårt att föra in menskoppen. Kan jag använda glidmedel?
Svar: Ja det kan du, men bara vattenbaserade glidmedel då menskoppen Flowcup är gjord av silikon. Vårt råd är att skölja menskoppen med lite vanligt vatten innan du för in den för att skapa lite extra fukt.

Fråga: Hur ska jag förvara min menskopp?
Svar: Tillsammans med din menskopp fick du en tygpåse i ekologisk bomull. I den förvarar du din menskopp mellan dina menstruationer.

Fråga: Vilken storlek ska jag välja?
Svar: Den generella rekommendationen gällande storlekar och menskoppar brukar vara att om man är inte har fött barn så ska man välja den mindre storleken. Om man har fött barn så ska man välja den större menskoppen. Vi på Flowcup vet att kvinnors underliv är väldigt individuella, att vi blöder olika rikligt och är olika känsliga i våra underliv. Därför är vår rekommendation att du väljer en menskopp utifrån hur riklig din blödning är i första hand. Är du osäker på vilken storlek som passar dig så rekommenderar vi att du väljer den mindre storleken då menskoppen rymmer nästan fyra gånger så mycket mens som en tampong.
Storlek 1 (25ml): 40mm bred & 50mm + 11mm (knoppen) lång. 
Storlek 2 (30ml): 44mm bred & 55mm + 11mm (knoppen) lång.

Fråga: Vad är menskoppen gjord av?
Svar: Flowcup är tillverkad i 100% medicinskt silikon. Silikonet i Flowcup är 100% latexfritt, 100% hypoallergent,100% fritt från färgämnen och 100% doftfritt. När vi valde silikon till menskoppen Flowcup valde vi ett medicinskt silikon av högsta kvalité som var extra mjukt. Kvalité, säkerhet och komfort har hela tiden varit ledord under utvecklingen av Flowcup.

Fråga: Kan menskoppen fastna inne i slidan?
Svar: När menskoppen är inne i slidan så kan den inte försvinna ut i kroppen. Den kommer stanna i din slida och du kommer få ut den. Om menskoppen har åkt upp högt i din slida och du upplever att det är svårt att fatta grepp om den så följ dessa anvisningar. 1. Försök att ta det lugnt. 2. Sätt dig på toaletten eller på huk. Använd dina nedre bukmuskler och använd dessa för att med hjälp av din slidmuskulatur trycka menskoppen neråt. 3. Dra försiktigt ut menskoppen genom att fatta grepp om kulan nertill.

Fråga: När jag tömmer min menskopp i toaletten blir det en röd fläck på toalettens botten som stannar där trots att jag spolat. Har ni något tips på hur jag kan göra?
Svar: Om du tar lite toalettpapper och först lägger det i toalettstolen innan du tömmer menskoppen på mens så slipper du den röda fläcken i toalettens botten efter spolning.

Fråga: Kommer min slida att töjas ut och bli större av menskoppen.
Svar: Nej.

Fråga: Kan jag ha sex med menskoppen insatt?
Svar: Nej. Du ska inte ha vaginal sex med penetration när menskoppen är insatt. Om du lust och känner att du vill bli smekt på din yttre del av slidan (utanpå vid klitoris) går detta bra med en menskopp insatt. Låt inte mensen eller din menskopp styra din lust. Vaginalt sex går alldeles ypperligt att ha vid mens, men inte med menskoppen insatt.

Fråga: Varför får jag ingen manual i papper till min Flowcup?
Svar: Vi har valt att i största möjliga mån eftersträva att vara ett så kallat Zero Waste företag, helt enkelt för att vi vill spara på vår miljö. Vi har pratat med många tjejer som menar att produktkartonger och manualer ofta hamnar i soporna. Din manual skickas som en länk till dig i samband med ditt köp. Denna manual kan du alltid bära med dig i din mobil. Vi tror att den bästa manualen är den man alltid har nära till hands. 

Vår FAQ ger dig bara en mindre guidning. Saknar du svaret på din fråga så maila oss på support@flowcup.com så ska vi hjälpa dig!